.
 

 

Nowy gracz na rynku Social Lending??

lis 06

Zapewne nie każdy wie, czym jest social lending i z czym to się je… A smakuje czasem słodko a czasem dość gorzko.

A co to za twór?

Social lending, to pożyczki społeczne udzielane przez użytkowników pewnej grupy dla innych użytkowników. Mamy PD (pozyczkodawców) i PB (pożyczkobiorców), chociaż dość często jest to płynna granica – ci sami ludzi czasem pozyczają komuś i od kogoś.

Pierwszym serwisem tego typu był założony w Wielkiej Brytanii Zopa (Zone of Possible Agreement). Model biznesowy Zopa polegał na wymianie środków finansowych między osobami, które dysponują nadwyżką finansową i mają do zaoferowania wolne środki pieniężne oraz tymi, którzy chcą je pożyczyć. W niedługim czasie w ślad za nimi poszły inne kraje.

W Polsce w czasach kryzysu, kiedy rośnie liczba zadłużonych, a banki coraz ostrożniej udzielają nowych pożyczek rozpoczął się rozkwit SL. Obecnie działają 3 serwisy, które wypełniają lukę pomiędzy bankami a lombardami.  Są to:

  • kokos.pl
  • smava.pl
  • finansowo.pl

Gdzieś tam jeszcze swój żywot zakończyło monetto.pl i na chwilke.pl, chociaż ten ostatni według doniesień został sprzedany Szwedom jest szansa na reaktywację.

Ale wracając do pytania z tytułu. Jestem małym pożyczkodawca na Finansowo.pl i zaglądam tam dość często. Najczęściej używam skrótu z pierwszej strony Opery, ale czasem zdarza mi się wpisać adres “z palca”. I tak było ostatnim razem. Jakie było moje zdziwienie, kiedy moim pięknym i zaspanym oczkom ukazała się zupełnie inna strona. Zostałem automagicznie przeniesiony na stronę: http://capiteon.pl/.

Zonk i zdziwienie.

Jeszcze jedna próba i to samo. Jeszcze jedna i tym razem jestem na Finansowo. Małe zerknięcie do WHOIS:

DOMENA: capiteon.pl
id abonenta: nrr8279294011520 (FIRMOWA)
serwery nazw:
ns1.superhost.pl. [91.199.22.8]
ns2.superhost.pl. [195.114.1.252]
utworzona: 2008.09.16 21:56:09
ostatnia modyfikacja: 2009.09.11 22:36:0
opcja: brak
ABONENT:
firma: Capiteon LLC
Capiteon LLC
ulica: 16192 Coastal Highway
miasto: 19958 Lewes
lokalizacja: US

Mała konsternacja, nie mylić z kurestwem. Czyżby Finansowo coś kombinowało? Puściłem status na BLIPa i pracownik Kreativ stwierdził, że to nie ich robota (Kreativ jest właścicielem Finansowo). No to poszło testami… okazało się, ze po prostu zrobiłem literówkę.

Domeny: wwwfinansowo.pl, finansow.pl  zostały kupione przez prywatną osobę (można ukryć tożsamość zgodnie z uodo) i zostały porobione przekierowania na na capiteon.pl.

Z krótkiego opisu na stronie i sposobu pozyskiwania przyszłych użytkowników wynika, ze możemy mieć doczynienia z nowym graczem na rynku SL i to w dodatku a Hameryki. Pożyjemy, zobaczymy.

Pozostawiając domysły, tak sobie myślę, ze capieteon dość niefortunnie wybrał strategię zbierania użytkowników. Jeżeli Kreativowi zależałoby na rozwoju portalu (a z ruchów adminów i właścicieli wynika, że chyba jednak położyli lachę na serwis) , to sprawa mogłaby skończyć się w sądzie. Kreativ miałby wygraną w kieszeni, powołując się na zapis o niezdrowej konkurencji (czy jakoś tak). Nie sprawdziłem, czy został zarejestrowany znak słowno-graficzny Finansowo, ale jeżeli tak, to sprawa jest szybka do załatwienia.

Być może zainteresują Cię też:
Kultruralny Białystok

1 Comment

Zostaw komentarz

  1. mati
    gru 27 at 00:36

    Chyba poplątane wnioski. To był pewnie program partnerski albo kupiony ruch. Teraz domena przekierowuje gdzieś indziej.

Zostaw komentarz